Колко трябва да струва тема на WordPress? Стотици анализирани теми, Ето какво казват данните

Ценообразуването е една от най-важните черти на всеки продукт. За тази цел цената на WordPress трябва да бъде решаващ фактор за продажбите. И все пак, разглеждайки състоянието на пазара на WordPress днес, има изумителен набор от различни подходи към моделите на ценообразуване.


Тази публикация емпирично разглежда какво се случва, изследва колко струват различни теми (с анализ на стотици теми) и преценява какъв е най-добрият маршрут за доставчиците на теми на този изключително конкурентен пазар.

Цена на темата за WordPress

Ценообразуване на WordPress

Къде стоим с цените на WordPress теми днес? Дълга история, Направих списък с толкова теми на WordPress, колкото можах да намеря, сложих ги в голяма електронна таблица и направих сумите.

На пръв поглед има огромно разнообразие, с цените варират от 10 до 200 долара. И все пак, като се вземат като цяло, ценообразуването на теми показва забележителна последователност:

 • Най- означава (средна) цена на темата е $ 57.54
 • И двете Медиана (средна стойност на всички цени) и вид (най-често стойност) цените на темите излязоха като $ 59.

Както излиза, по-голямата част от темите за WordPress за продажба в момента са на цена или точно на $ 59, с няколко атрибута във всяка посока.

Това също е доста последователна историческа тенденция: цените са се повишили, но по същество само над процента на инфлация (средната цена на тема през 2013 г. беше 46 долара). Пазарът изглежда постигна консенсус относно това каква трябва да бъде средната цена на WordPress.

Но защо това е средното? Да видим:

Икономичността от продажбата на WordPress теми

Кои са факторите, които могат да повлияят на ценообразуването на теми в абстрактния смисъл? От страна на предлагането, говорим главно за два фактора:

 • Бариери за влизане: колко лесно е новите теми да бъдат пуснати на пазара?
 • Икономия от мащаба: създаването и продажбата на повече намалява разходите, увеличава печалбата.

От страна на търсенето е малко по-сложно: Кой иска теми?, Какво е за тях те искат?, Колко стойност приписват ли им ги?

Това, което прави пазара на теми интересен, е, че като всеки пазар на дигитални стоки, разходите за дистрибуция са фиксирани и по този начин огромното мнозинство от разходите са разходи за труд. Темите за WordPress се правят на компютър, а не във фабрика и т.н. "стойност" може да изглежда, че се основава единствено на пазарните сили.

Ето защо можем да очакваме цената да се колебае свободно, отразявайки пазарните условия около конкурентните продукти и разходите за разработка. Освен това, вие очаквате огромно сравнително предимство (и по този начин доминиране на пазара) от компаниите, които са в състояние да поддържат ниските разходи за труд или поради това, че са базирани в или възлагат външни източници за страни, където заплатите са ниски спрямо най-развитите икономики.

Поглеждайки състоянието на пазара днес обаче, е ясно, че се случва нещо по-сложно. Нека се потопим в данните и да го разопаковаме малко:

Средна цена на темата за WordPress на пазара

ThemeForest е един от малкото пазари, които правят публично достояние данните за продажбите, предоставяйки рядка възможност за определяне цената на темата спрямо продажбите.

Дали цената на темата на WordPress оказва значително влияние върху продажбите? Е, да и не:

(Графики от Visualizer Lite.)

От една страна, да: всички най-продавани теми са групирани около златната цена от $ 59. Очевидно много хора смятат, че $ 59 е приемлива цена на WordPress.

Но какво да кажем за хората, които не са годни?

Изглежда естествено да предположим, че по-скъпите теми ще продават по-малко копия, докато по-малко скъпите биха взели повече продажби (по този начин компенсирайки разликата), но това се оказва не така: освен за един популярен външен човек, теми на по-ниска цена не изглежда да имат значително предимство.

Това предполага, че ниската цена сама по себе си не е особена продажна точка.

Преди да направим изводи, нека разгледаме и модела на тематичния клуб и да разгледаме текущото състояние на пазара на тематичните клубове.

Какво ще кажете за тематични клубове / абонаменти за тема?

Анализът на абонаментите за тематични клубове показва много повече разнообразие в цените, вариращи от само 48 долара годишно за избора на 23 теми на Elmastudio, до 399 долара годишно за 55 предложения на WooThemes.

Средната цена беше 145 долара за абонамент за година, средна стойност от 139 долара. Клубове, предлагащи "живот" абонаментите (без годишна такса) имат средна цена от 255 долара, и средна стойност от 249 долара.

Абонаментите за тематичен клуб, разбира се, се различават по колко теми, които ви предлагат за този абонамент, така че може би "годишна цена за тема" е по-добра мярка. Тук откриваме доста съществено разграничение:

 • средната цена на тема е малко над $ 4,20 / годишно (което е невероятна сделка),
 • най-ниската цена на тема е 0,79 долара, а най-високата е 27,18 долара.

По-малко сигурен ли е пазарът за цената на WordPress при модела на абонамент за тематичен клуб?

Ясно е, че тук играят много променливи, но със сигурност има някои полезни изводи, които можем да направим. Да разгледаме следващите по-подробно:

Зад числата

Тези данни повдигат няколко важни въпроса, въпреки че те са твърде взаимосвързани, за да се отговори отделно:

 1. Защо толкова много единични теми се струпват около една цена?
 2. Как темите успяват / се провалят в различни ценови точки, където може да се очаква, че цените им ще имат отношение към успеха им?
 3. Добро ли е настоящото състояние на пазара за потребителите и / или създателите?

Важно за разбирането на случващото се тук е концепцията за стоковия пазар. Това е ситуация, при която стоките се третират от потребителите като точно това: стоки, като създателите изтласкват продукти, които са най-вече подобни, без съществена разлика в цената или качеството.

Например, бензин – цените са най-вече едни и същи, където и да го купите, и малко хора спестяват за ентусиастите, имат определена лоялност към марката към определени видове; газ е газ. За потребителите темите са теми.

Пазар на комисионирани теми: полезен за потребителите …

Може би е точно да се каже, че средният набор от теми на WordPress е достигнал до състоянието на комисионизиран пазар. Трудно е да се каже дали това е добро нещо; от една страна, потребителите са в състояние да получат сравнително висококачествен продукт на доста разумна цена, а данните за продажбите със сигурност предполагат, че разработчиците, насочени към тази ценова точка, трябва да се справят добре.

Можем също да видим, че най-продаваните теми идват от широк спектър от разработчици, което предполага, че това обединяването около единна ценова точка предотвратява монополизацията на пазара, което е добре както за потребителите, така и за разработчиците.

Но тази средна цена ли е? "най-добра цена"? Концепцията за "перфектно състезание" разчита на всички страни, които имат "перфектно знание," но в действителност сме далеч от това състояние. Опитът показва, че по-голямата част от потребителите ще имат малко познания за това, което прави дадена тема добра, с изключение на това, което пише на тенекия спрямо очакванията, които потребителят има.

Темите не са в никакъв смисъл всички равни.

Това означава, че Темите с по-ниско качество, с респектиращ външен вид маркетинг, могат лесно да се конкурират с много по-качествени просто като се насочите към една и съща ценова точка. За разработчиците с ограничени ресурси съществува само толкова голяма конкуренция от този вид, която е възможна, преди да стане икономически неустойчива.

От друга страна, ако средната цена се повиши без забележимо подобрение в качеството, тогава потребителите имат по-малко причини да избират WordPress на собствени уебсайтове, тъй като неговата евтиност и лекота на използване е един от основните му привлекателства..

Трябва ли всички теми да са с еднаква цена?

Данните ясно показват, че средната цена на най-продавания WordPress тема е много близка до гореспоменатата цена от $ 59.

От тази средна цена обаче има малка връзка между цена и продажби. От това може да има смисъл за продавачите на теми да се съсредоточат върху количеството на продажбите и цената точно на златна $ 59 цена точка.

Всъщност, тъй като пазарът е близо до тази златна цена в състояние на почти съвършена конкуренция, ние не сме в момента на пренаселеност, както често се твърди, но все още можем да видим нови участници успешно да пробият на пазара.

Перфектната конкуренция ще поддържа толкова тематични магазини, които са готови да влязат на пазара – теоретично много по-голям брой, отколкото виждаме в момента. Също така, през следващите години, ако малък брой тематични магазини успеят да спечелят конкурентно предимство или от икономия от мащаб, качество или брандиране, можем да видим как пазарът се движи към монопол или олигопол, където това става значително по-трудно за всички но най-големите фирми, които се конкурират.

Ако "средно аритметично" Цената на WordPress тема е 59 долара и такива теми са в много конкурентно състояние, какво ще кажете за другите теми? Как трябва да се открояват? Тук трябва да зададем въпроса: защо скъпите теми продават също толкова евтини теми?

Може би това е така, защото по-високите цени като цяло помагат на темите да се открояват от коментираната тълпа – високата цена изглежда е рекламна тактика и точка на продажба сама по себе си. Данните показват, че по-скъпите теми се продават точно толкова, колкото и по-евтините.

Обърнете внимание на нивото на струпване около 59 долара и колко малко теми са с цена над 100 долара. Или друг начин да разгледате средната цена на темата за WordPress:

За да успея обаче, Темите с по-високи цени трябва да предлагат специализиран нишов продукт което позволява разграничаване чрез насочване към конкретни потребителски бази. Чудесен пример са Хермес Теми, които предлагат 200 долара теми, фокусирани специално върху хотелския пазар. Хотелиер може да закупи четири теми с по-ниски цени за същата сума, но "портиер" функции оправдават по-високата ценова точка.

В действителност, тъй като потребителите на ниши очевидно са готови да платят значително по-висока цена за добавената стойност от нишовите теми, има достатъчно място за продавачите на нишови теми, за да получат идеално удобно фокусиране върху тези пазари. По-високите цени могат да доведат до по-малко клиенти, но с фиксирано време за разработка и пределни разходи за поддръжка ще бъде много по-изгодно да имате по-малко клиенти на по-висока цена. Данните предполагат както потребителите, така и производителите на нишови теми може да бъде много щастлив от тази уговорка.

И накрая, какво ще кажете за тематичните клубове? Тъй като тематичните клубове виждат много по-голямо разнообразие в ценообразуването, изглежда неясно какво е бъдещето на този пазар. В действителност, с някои клубове, предлагащи комбинация от общи теми, а други предлагащи нишови теми, трябва да се направи добър аргумент, че само шепа клубове директно се състезават помежду си.

Този настоящ сценарий е добре за потребителите: много тематични клубове предлагат много добра стойност, но потребителите трудно ще сравнят различни предложения. Тематичните магазини ще трябва да продължат да усъвършенстват предложенията си за тематични клубове.

Знайте къде се стремите

Тук има два ясни заключения:

 1. Общият тематичен пазар на WordPress е силно конкурентен и се събра около $ 59. Това високо ниво на конкуренция е чудесно за потребителите и трудно за тематичните магазини – но предлага възможност за тематични магазини, способни да се разграничат и да излязат от перфектната конкуренция.
 2. Нишевите теми могат и трябва да се оскъпяват по-високо. Добре проектирана и специализирана тема може да генерира повече приходи с по-малко клиенти. Потребителите на ниши са щастливи да плащат повече, а разработчиците на нишови теми трябва да се радват да приемат по-малко клиенти и потенциално по-високи приходи.

Бъдещето на тематичните клубове е по-малко ясно, но в целия план можем спокойно да заключим, че пазарът наистина изглежда много здрав. Има място за повече участници и място за текущите тематични магазини да се разширят значително.

В крайна сметка средната цена на WordPress цената на пазара е 59 долара и това е сумата, която вероятно ще платите. В следващите години обаче тази цифра трябва да нарасне и това е напълно добре.

Какво мислиш за това? Били ли сте свидетели на други интересни тенденции във връзка с най-често срещаната цена на WordPress?

Не забравяйте да се присъедините към нашия крах курс за ускоряване на вашия сайт WordPress. С някои прости поправки можете да намалите времето за зареждане дори с 50-80%:

Оформление и представяне от Карол К.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map