Кое е най-ефективното ниво на комисия за партньорска програма за WordPress

Преди няколко седмици (пре) публикувахме нашето ръководство за партньорски програми за WordPress. Докато работихме върху ръководството, направихме и някои изследвания около най-ефективните и популярни нива на комисионни за популярни партньорски програми за WordPress.


Тъй като този вид информация ще се окаже по-полезна за търговците – или скоро за бъдещи търговци – отколкото за филиалите, които търсят неща за популяризиране, решихме, че е най-добре да я публикуваме като отделна публикация в блога. Следователно това, което четете днес.

Така че въпросът е, ако смятате да стартирате партньорска програма за вашия WordPress продукт, към коя комисия трябва да се стремите? Има ли стандартно / популярно ниво на комисионна?

Както се оказва, има:

Колко плащат партньорските програми на WordPress?

Изплащанията за партньорските програми във всички индустрии варират силно: дългогодишната и много популярна партньорска програма на Amazon изплаща 1-5%, докато 20% се счита за добра ставка за повечето програми. В същото време процентите дори до 100% не са рядкост в нишата за онлайн маркетинг и на други пазари, където стойността на живота на клиента е много по-висока от първоначалната им покупка.

Продуктовото пространство на WordPress е конкурентно и популярно и по този начин, подобно на това как маркетингът диктува колко струва тема на WordPress, пазарът е увеличил комисионни за партньорски програми: повечето WordPress партньорски програми плащат приблизително 30% комисионна, но тъй като ние сме предстои да видим, малък брой WordPress компании сега предлагат 50% или повече като партньорска комисионна.

По-долу ще видите някакво число от 36 популярни партньорски програми за WordPress, с подробности за техните нива на комисионна:

(Задръжте курсора на мишката над решетките, за да видите отделните магазини и нивата на комисионната им.)

(Графики от Visualizer Lite.)

Както виждаш, средната комисия се колебае около 35%, като само няколко са много по-високи, а доста много са по-ниски. Те ще осигурят много полезен критерий, когато обмисляте как да приведете в съответствие собствената си програма и доколко конкурентен е вероятно комисията.

Както знаят всички квалифицирани маркетингови партньори, изборът на най-добрите партньорски програми изисква повече нюанс и анализ отколкото просто да изберете програмата с най-високо ниво на комисионна.

В играта има редица важни други фактори, включително качеството на продукта, подходящ за даден блог и / или метод на промоция и вероятна средна стойност на поръчката.

Като пример, нека сравним две от най-добре платените партньорски програми за WordPress: MyThemeShop и ThemeIsle. MyThemeShop предлага огромна комисионна от 70%, но най-скъпият им продукт е само $ 85 (за комисионна от $ 60). ThemeIsle, за разлика от тях, предлагайте 55% на продукти до $ 249 (срещу комисионна от $ 137). По-ниският процент на продуктите с по-висока цена ще ви помогне по-добре.

Това води до съвсем различна гледна точка на партньорските програми и техните комисионни. Ето още две класации; този път разглеждайки минималните и максималните комисиони, които филиалите могат да очакват – въз основа на цените на продуктите, предлагани от търговците.

Както можете да видите, числата са донякъде навсякъде, така че е трудно да направите някакви заключения. Все пак мога да ви кажа, че средната минимална комисионна се оказа $ 17,60, а средната максимална комисионна $ 76,24.

Какво е необходимо за изграждането на успешна партньорска програма?

Изграждането на успешна партньорска програма не е лесно и видяхме редица от тях да се затварят през годините по различни причини. Може би едно от по-разговорените изключения се случи в WooThemes (това беше преди да бъдат придобити от Automattic).

Официалната причина е:

Съжаляваме, че казваме, че прекратяваме нашата програма за препоръки поради липса на сцепление за програмата.

Намирането на сцепление със сигурност е едно от най-трудните части на пъзела. От една страна, вашите продукти трябва да бъдат първокласни, за да привлекат дори клиенти и да реализират с разумни цени на първо място. Но от друга страна, комисионните нива също трябва да направят нещата полезни за филиалите.

От гледна точка на съдружника, популяризирането на продукт с комисионна от 2 долара не е непременно много различно от популяризирането на продукт с комисионна от 70 долара. Ето защо филиалите естествено гравитират към продукти, които са по-склонни да печелят пари от дългия път.

С други думи, ако предлагате 50% комисионна за продукт от 15 долара, вероятно не много хора ще си направят труда да се включат в програмата. И особено ако успеят да намерят подобни програми с по-високи изплащания, които могат, тъй като WordPress вече е доста голяма екосистема. Ако погледнете най-популярните тематични магазини, например, почти целият топ 10 има партньорски програми. Разработчици на приставки? Не знам, но предполагам подобно.

След това е другото неизвестно – процентът на конверсия – който вероятно е най-важният фактор за онези, които разчитат на филиалния доход като техен инструмент за печелене №1. Ето цитат на Йонът Неагу, основател на този сайт и главен изпълнителен директор на ThemeIsle:

Йонут Неагу

Йонут Неагу
Въпреки че процентът на комисионната може да е привлекателен за случайни потребители, опитните маркетолози не се притесняват толкова много да им обръщат внимание. Това е всичко, защото разликата в обменните курсове може да бъде огромна.

Например, тематични магазини като ElegantThemes са склонни да конвертират дори 10 пъти по-добре от някои други продавачи. Така че дори ако ElegantThemes реши да плати 10%, докато някои други пазаруват 50%, ElegantThemes все още ще доведе до удвояване на резултатите.

Затова в идеалния случай, преди да постигнете определен процент на комисионна, опитайте се да съберете обратна връзка от филиали, които вече са във вашето пространство, измерете конверсията си и вижте дали можете да излезете с конкурентна оферта. В противен случай по-добре го популяризирайте като "Препоръчайте приятел" програма, а не пълна партньорска програма и насочете към съществуващите си потребители.

Какво мислиш за това? Партньорският маркетинг играе ли важна роля в WordPress? Освен това, ако имате партньорска програма, какво е вашето ниво на комисионна и защо?

Не забравяйте да се присъедините към нашия безплатен курс за катастрофа за ускоряване на вашия сайт WordPress. С някои прости поправки можете да намалите времето за зареждане дори с 50-80%:

Оригинален текст на Алекс Денинг и Карол К.
Оформление и представяне от Карол К.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map