Как да си купите направен домейн (5 стъпки към мечтаното име на домейн)

Как да си купя домейн, който се взема


Решихте да започнете ново начинание и сте измислили перфектното име. Но когато търсите домейна, който искате, откривате, че някой вече го притежава. Та какво правиш? Отказваш ли и променяш ли името на бизнеса си, или го правиш разберете как да си купите направен домейн? Ако искате да изберете последната опция, вие сте дошли на правилното място.

Това ръководство ще сподели не само защо е толкова важно да получите точния домейн, който искате, но и ще ви даде стъпка по стъпка инструкции как да купите направен домейн.

Преди да започнем; не просто отидете и вземете различен TLD

Ако се вземе желаното от вас име на домейн, може би мислите, че има трета опция, която си струва да помислите: получаване на същия домейн, но с различен TLD, като например .net или .org вместо .com.

Това обаче не е добра идея. Първо, хората никога няма да си спомнят какъв е бил правилният ви TLD, така че обикновено така или иначе ще потърсят .com – завършват на грешен уебсайт.

Освен това, регистрирането на съществуващи имена също може да доведе до правни проблеми. Собственикът на оригиналния .com може да твърди, че се опитвате да нарушите името на марката им, като регистрирате подобно име на домейн.

В края на деня наистина е по-добре или да се опитате да получите оригиналното име на домейн, което сте искали от самото начало, или да промените изцяло фокуса си с друго име.

С казаното, нека поговорим за бизнеса:

Как да си купя домейн, който е взет

Можете да купите домейн, който е направен, като изпълните следните стъпки:

1. Проверете за какво се използва домейнът в момента

Първата ви стъпка трябва да бъде да посетите домейна, който искате да закупите. Има ли истински уебсайт там? Актуализиран ли е през последните няколко години? Ако отговорите и на двата въпроса са "да", собственикът на домейна вероятно не се интересува от продажбата му. Ако има истински уебсайт, но той не се актуализира от няколко години, по-вероятно е да получите домейна, но все още има голяма вероятност собственикът да откаже да го продаде.

От друга страна, ако уебсайтът, който виждате, е просто заместител, можете да се обърнете с доверие към собственика на домейна. Ако собственикът на домейна купува и препродава домейни редовно, може дори да има страница нагоре, която да свързва услугата за закупуване на домейн, с която предпочита да работи.

Ето пример за това как изглежда паркиран домейн обикновено – собствениците на такива домейни обикновено просто чакат да излезе правилната оферта:

паркиран

2. Разберете кой е собственик на името на домейна

След като установите, че домейнът не се използва за активен уебсайт, следващата ви стъпка е да разберете кой е собственик на домейна. Най-лесният начин да направите това е с помощта на a WHOIS услуга. Има редица уебсайтове, на които можете да извършвате този вид търсене, но през повечето време ще получите набор от стандартна информация от всеки от тях:

 • когато домейнът беше регистриран,
 • от кого е регистриран домейнът,
 • как да се свържете с това лице или компания,
 • и дори когато текущата собственост на домейна изтече.

Може да видите и друга информация, свързана с покупката, но за целите на получаването на този домейн имейл адресът на собственика е наистина това, което искате.

Примерни резултати за търсене в WHOIS:
Whois търси

Някои собственици на домейни ще са закупили защита на поверителността и имената им няма да се показват при търсене в WHOIS. В тези случаи ще бъде трудно да закупите домейна, освен ако не можете да го намерите на сайт за търг на домейн или подобен пазар Sedo, Namecheap, или Flippa.

3. Определете какво сте готови да платите

Сега, когато знаете, че домейнът е налице и преди да се свържете със собственика, решете какво сте готови да платите за него. Това може да бъде сложно, тъй като няма договорена стойност на даден домейн, но можете да добиете представа какви са цените, като търсите чрез пазар на домейн като Flippa на.

Ето някои фактори, на които трябва да обърнете внимание, когато измисляте как да купите направен домейн:

 • Ключови думи – Домените с популярни ключови думи в тях струват повече заради способността им да се класират високо в Google и други търсачки.
 • Родова стойност – Домейн, който може да се използва от почти всеки бизнес в дадена индустрия (например socialmediamarketing.com) има обща стойност.
 • Brandability – Когато на един домейн липсва обща стойност или силна ключова дума, основната му стойност се крие в неговата преносимост. Кратките запомнящи се имена, които са лесни за изписване, са лесни за изграждане на марка наоколо.
 • възраст – По-старите домейни обикновено се считат за по-ценни.
 • дължина – Или по-скоро недостиг. Колкото по-къс е домейнът, толкова по-ценен. Обикновено кацането на ръце на трибуквен .com ще ви струва много.

Преди да се обърнете към текущия собственик на домейна, който искате, изберете както основната сума, която сте готови да предложите, така и максималната сума, която сте готови да платите – те дори могат да бъдат същия номер, ако искате – за домейна преди вас приближете се до собственика.

Изтъквайки конкретни скоби, които имат смисъл за желаното от вас име на домейн, не е много изпълним, страхувам се, така че ще трябва да направите проучването самостоятелно. Както споменах, започнете с Flippa или някой друг пазар и потърсете домейни, подобни на този, който искате. Вижте етикетите на цените на тях.

Потърсете домейни с подобна дължина, сходна стойност на ключова дума, родова стойност и подобна възраст, това би трябвало да ви помогне да оцените цената до степен, а също и да решите дали всъщност можете да си позволите този домейн на първо място.

4. Свържете се със собственика

Ако вашето търсене е успешно, има два начина да се свържете със собственика: чрез директна връзка или чрез използване на услуга за закупуване на домейн.

За да се свържете директно, просто използвайте информацията, намерена при вашето търсене в WHOIS, за да изпратите учтив имейл, предлагащ да закупите домейна. Можете да включите малко информация за това кой сте и защо искате домейна, но поддържайте имейла си кратък. Включете първоначалната си оферта в първия имейл, за да ускорите процеса на договаряне.

Ако използвате услуга за закупуване на домейн, брокер ще се свърже със собственика на домейна и ще проведе процеса на договаряне за вас – чудесен път, който трябва да предприемете, когато научите как да купувате направен домейн.

Вижте този списък с популярни услуги и имена на домейни (някои от тях вече споменах по-горе):

godaddy домейни

Ще трябва да заплатите такси за някои от тези услуги, но те също така ще гарантират безопасното получаване на новото ви име на домейн. Освен това тези такси обикновено са сравнително малки.

5. Договаряйте покупката

След като установите контакт със собственика, е време да договорите условията си за покупка. Това включва цена, как ще бъде прехвърлен домейнът и какви закони в региона ще се прилагат за продажбата. Има примерни споразумения за продажба на домейни на разположение онлайн, но ако това ще бъде по-скъпа покупка, винаги е най-добре да говорите с действителен адвокат, преди да вземете скока.

Не забравяйте да вземете предвид безопасността както на финансовата транзакция, така и на трансфера на домейна по време на този процес. Избягвайте eTransfers и банкови преводи. Вместо това използвайте сайт като Escrow да прехвърлите сигурно средствата си. Escrow ви позволява първо да депозирате средствата, така че собственикът на домейна да види, че сте готови да платите, и след това да упълномощи транзакцията по-късно, когато го получите.

Ако използвате услуга като Escrow, ще трябва да прехвърлите домейна си отделно. За щастие има стандартизирани процеси за прехвърляне на домейни. Ето пример за това как работят нещата в DreamHost. Ще намерите подобни уроци и с други регистратори.

Другият вариант за извършване на вашата окончателна покупка е да използвате услуга за домейни, като тази, предоставена от GoDaddy за да се гарантира, че всички страни са защитени по време на процеса на закупуване на домейн. Отново ще заплатите допълнителна такса за тази услуга, но тя ще гарантира, че парите ви остават в безопасност. Някои от тези услуги са свързани с регистратори на домейни и може също да могат да ви помогнат да извършите прехвърлянето на домейна.

Как да пренаредите домейн

Описаният по-горе процес е най-лесният начин за закупуване на взето име на домейн, но понякога това не е възможно. Ако все още не можете да получите желания от вас домейн, другата ви възможност е да го поръчате отново.

Повторното подреждане означава, че изчаквате да изтече срокът на собственост на домейна и го закупите в момента, в който стане налице.

Но ръчното проследяване на датата на изтичане на даден срок може да бъде сложно, така че ще искате да използвате услуга за предварително задаване.

Някои от популярните опции:

CatchTiger

Въпреки това, дори да използвате услуга за пренареждане, няма гаранция, че ще получите желания от вас домейн. Сегашният собственик все още трябва да остави собствеността им върху домейна да изтече и много хостинг услуги дават на собствениците допълнителен гратисен период, където те могат да се подновят след официалната дата на изтичане. Обикновено това са 75 допълнителни дни.

Без късмет?

Ако искате да започнете новото си начинание по-рано, отколкото по-късно и не можете да получите домейна, който искате чрез обикновения процес, трябва сериозно да помислите да търсите друго. Ако сте загубили идеи, вижте някой от тези страхотни генератори на имена на домейни. Това, което е страхотно за тях, е, че те ще предложат редица опции въз основа на ключовата ви дума за семена.

Имате ли своя домейн? Добре! Ето какво следва

След като вашето име на домейн е регистрирано, следващата естествена стъпка, която трябва да предприемете, е добра настройка на хостинга, така че бъдещият ви уебсайт да стартира чудесно.

 • Ето нашето задълбочено сравнение на най-добрите опции за хостинг, достъпни за WordPress.
 • Ако търсите евтин хост, прочетете това.

И накрая, ако вашата крайна цел е да започнете блог, прочетете това наше ръководство. Той обхваща всички стъпки към изграждането на успешен блог – от 0 опит до 150 000+ читатели всеки месец.

Надявам се, че това ръководство за това как да си купите направен домейн е било полезно.

Ако някоя от описаните по-горе стъпки не е ясна, не се колебайте да попитате в коментарите.

Не забравяйте да се присъедините към нашия крах курс за ускоряване на вашия сайт WordPress. С някои прости поправки можете да намалите времето за зареждане дори с 50-80%:

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map