5 Изпратете скриптове по имейл, за да извадите перфектния проследяем имейл на неотговарящ клиент

5 Изпратете скриптове по имейл, за да извадите перфектния проследяем имейл на неотговарящ клиент

5 Изпратете скриптове по имейл, за да извадите перфектния проследяем имейл на неотговарящ клиент
СОДЕРЖАНИЕ
02 июня 2020

имейл скриптове за проследяване на имейл


Ако сте фрийлансър, изпълнител или собственик на малък бизнес, работата с клиенти може да бъде една от най-трудните части на вашата работа. Това е особено вярно, когато тези клиенти стават мистериозно неотговорни. Когато това се случи, ще трябва да сте бдителни при изпращане на последващ имейл. И тук влизат в игра някои удобни скриптове за имейл.

Когато е написано с малко мисъл и предвидливост, подходящият имейл може да доведе до бързи резултати.

Ако не сте сигурни как да направите това, не се притеснявайте! Виждайки няколко примера и разбирайки как (и защо) работят, обикновено е всичко, което трябва да започнете ефективно да използвате тази тактика във вашия бизнес.

В тази публикация ще представим шест често срещани ситуации, включващи неотговарящи клиенти.

За всеки ще предоставим примерна проследяваща електронна поща и ще обясним защо е вероятно да доведе до резултати.

Защо плаща за създаването на внимателно формулиран имейл за проследяване

Що се отнася до създаването на скриптове за имейл, добре е да отделите време да ги проектирате внимателно. Изпратеният набързо имейл може да причини повече вреда, отколкото полза, така че ще искате да бъдете стратегически.

Това включва редица съображения. Ще искате да помислите за действието, което бихте искали да предприеме получателят, и как можете леко (но твърдо) да ги насърчите в тази посока. Освен това е жизненоважно да обърнете внимание на всяка една дума, която използвате. Тонът и намеренията имат значение точно толкова, колкото съдържанието – особено когато имате работа с неотговарящ или труден клиент.

Писането на твърди имейл скриптове, които връщат резултати, изисква практика. За да започнете обаче, ще ви представим няколко примера, от които можете да използвате и да се поучите.

През годините сме работили с много трудни и трудни за контакт клиенти и това, което следва, са видовете имейли, които сме намерили за най-добри.

Шест имейл скрипта, които можете да използвате за проследяване на неотговарящи клиенти

Нека да разгледаме самите шест сценария! Използвайки (и може би леко ощипвам) тези имейли сами, можете значително да увеличите шанса си за успешни връзки.

Те не са по ред на важност или релевантност, така че можете да потапяте в който и да е любим първо!

1. Последващи действия след подаване на предложение

Малко неща са по-смущаващи, след като изпратите подробно предложение за нов проект и не чувате нищо обратно. Вие сте готови и чакате да започнете, а всеки ден забавяне означава още един ден, който ще трябва да изчакате плащането, след като проектът приключи.

Добрата новина е, че липсата на отговор на предложение рядко означава, че клиентът е недоволен от него или не желае да продължи напред. Напротив, те обикновено ще ви информират за това веднага. Вместо това често ще откриете, че са били твърде заети, за да обмислят много добре или дори да четат напълно имейла си.

По думите на Mercedes Cardona at OMH Communications:

Всеки получава много повече имейли, отколкото може да чете всеки ден, а всички ние отслабваме агресивно спама. Понякога полезно олово се изхвърля по погрешка – случва се.

Въпреки това със сигурност ще искате да се свържете с този клиент. Трябва да останете начело на техния ум и да им напомните да отделят време от графика си, за да дадат на вашето предложение вниманието, което заслужава. Обикновено е необходимо леко натискане:

Здравей [Име на клиента],

Чудех се дали все още не сте имали възможност да разгледате най-новото ни предложение. [Кратко, резюме на едно изречение от самото предложение].

Нямаме търпение да чуем вашите мисли и да започнете този проект! Моля, уведомете ме, ако имате въпроси относно спецификата на предложението (както е посочено в предишния ми имейл).

Това съобщение се отваря с учтиво потвърждение за това колко е зает клиентът и че разбирате, че те все още не са успели да разгледат вашето предложение. След това накратко им напомня за фокуса на предложението, така че не е нужно да се връщат към предишния имейл, за да се ориентират.

Вторият параграф е решаващият елемент тук. Добре е да информирате клиента, че сте развълнуван от проекта (дори и да се чувствате разочарован). Този ентусиазъм може да бъде тласъкът, от който се нуждаят. Освен това, като отправяте въпроси, вие им казвате, че не е необходимо незабавно да одобрят или отхвърлят предложението ви, но са свободни да изразят всички въпроси или притеснения, които могат да възникнат първо по въпроса..

Разбира се, ще искате да затворите последния имейл с любимата си фраза за излизане и вашето име. Освен това трябва да избягвате терминологията като "няма бързане" в този вид съобщение. Въпреки че искате да останете учтиви и внимателни, вие също така искате да насърчите клиента да предприеме действия възможно най-скоро (банковата ви сметка зависи от това!).

2. Напомнете, че чакате отговор

Това може да е най-често срещаната ситуация, в която се намирате, когато се занимавате с неотговарящи клиенти. Вие сте в средата на някакъв проект и не можете да продължите по-нататък, докато клиентът отговори на ключов въпрос или не предостави конкретен ресурс. И все пак сте се срещнали с радио мълчание.

Незабавното проследяване в тази ситуация е в най-добрия интерес както на вас, така и на вашия клиент. В крайна сметка и двамата искате проектът да продължи гладко и да избягвате да губите време. Както при предишния сценарий, много е вероятно клиентът да е видял имейла ви, но е забравил за него или е маркиран да се справи с по-късно.

Този последващ имейл може да бъде изпратен навсякъде от няколко дни до седмица след предварителната комуникация, в зависимост от спешността на проекта:

Здравей [Име на клиента],

Исках да проследя и да видя дали сте имали възможност да прегледате предишния ми имейл. Както споменах, [накратко поставете отново въпроса или им напомнете за това, от което се нуждаете].

След като получим вашия отговор, ще можем да преминем веднага към следващия етап на проекта. Уведомете ме, ако мога да дам допълнителни разяснения за това, от което се нуждаем!

Първият параграф е структуриран по подобен начин на нашия последен пример, който е преднамерен. И тук е важно да се признае колко е зает клиентът и да се избягва ефир от нетърпение или безсилие.

Освен това напомнянето им накратко на вашата заявка ви позволява да знаят какво точно търсите. В същото време не искате да получавате прекалено подробни данни тук, тъй като клиентът може просто да се върне към предишния имейл, за да прочете пълната ви заявка.

Следващото изречение е предназначено да уведоми клиента (учтиво) за важността на това конкретно съобщение. С други думи, те може да не са разбрали, че липсата на реакция е довела до препятствие на пътя ви.

След това предложението за предоставяне на разяснения завършва този кратък последващ имейл, като същевременно дава да се разбере, че сте готови и чакате да обсъдим всичко неясно в първоначалното си съобщение (по този начин забавяйки отговора им).

3. Искане за нова работа

Оставането в тясна комуникация с вашите клиенти винаги е важно. Това обаче никога не е по-важно от правото след приключване на проекта. Това е твърде лесно за един клиент да забрави за вас и да премине към следващото нещо в този момент – което е последното нещо, което ще искате.

Ето защо, ако сте завършили проект за конкретен клиент и не сте чували нищо от тях за малко, ще искате да изпратите заявка за нова работа. Най-добрият подход към този имейл може да варира малко в зависимост от конкретните обстоятелства, но ето пример за ефективно съобщение:

Здравей [Име на клиента],

Както знаете, наскоро завършихме [име на проекта / описание на проекта]. Надяваме се да сте доволни от резултатите!

Нямаме търпение да продължим със следващия проект – ето всичко, което ще изискваме от вас:

– [Кратък списък, във формуляра с точки, на необходимите въпроси и / или заявки за информация или ресурси.]

След като имаме това нарушение, можем да преминем към следващата фаза. Разбира се, моля, уведомете ме, ако има въпроси, на които мога да отговоря.

Този имейл разчита донякъде на предположението, че и вие, и вашият клиент сте запознати с обичайния ви процес и сте работили по множество проекти в миналото. Може да се наложи малко персонализиране, за да отразява вида на проектите, по които работите, но въпреки това предоставя солидна рамка.

Първият параграф служи за две цели (освен че просто е въведение в имейла). Това напомня на клиента за наскоро завършения проект и за тяхната (да се надяваме) положителна реакция на неговото качество. Спомняйки си каква добра работа, която сте правили по-рано, трябва да подбужда апетита им за повече от същото.

Изразяването на собствената си нетърпение да започнете винаги е добро докосване. Истинската звезда на шоуто обаче е списъкът с въпроси / искания. Изброяването на това, от което се нуждаете от клиента (вместо да го изпишете всичко под формата на абзац), прави вашите изисквания кристално ясни. Освен това увеличава шансовете за получаване на отговор на всяко конкретно запитване.

Завъртете всичко с натискане напред и искане за всякакви въпроси, които клиентът може да има, а вие имате прост, но ефективен последващ имейл на ръцете си.

4. Докосваща основа след известно време бездействие

Предишният имейл е свързан с поддържането на връзка с клиента и опитите да се намерят последователни проекти един след друг. Този имейл шаблон е свързан с повторно свързване с клиент след по-дълъг период от време.

На този етап не бива да приемаме, че клиентът помни точно кои сме или какви проекти сме завършили заедно в миналото. Докато известно познание е налице, първо трябва да го запалите, така да се каже.

Този имейл шаблон може да ви помогне с това:

Здравей [Име на клиента],

Направих забележка в календара си, за да се свържа с вас веднага. Само да ви напомня, последният проект, който направихме заедно, беше [PROJECT].

Исках да докосна база и да проверя дали има някакви възможности да работим отново. Промени ли се нещо във връзка с вашия [БИЗНЕС ЦЕЛ]?

Имайки предвид това, което сме правили заедно в миналото, мисля, че можем да следваме по подобни стъпки, като работим върху [IDEA1, IDEA2, IDEA3].

Ако искате още подробности как точно това може да работи, просто ме уведомете и аз ще изпратя по-задълбочено предложение и ще разделям нещата стъпка по стъпка.

Този скрипт за проследяване на електронна поща постига няколко неща:

 • Приятен е по природа и се свързва с човека по естествен начин – не изглежда принуден.
 • Той напомня на клиента за какво сте работили в миналото и също така предполага, че сте правили повече от един проект заедно (ако това е така).
 • Предлага няколко готови идеи за проекти, върху които бихте могли да работите по-нататък.

Последният въпрос е особено важен. Хората са заети. Ако можете да дойдете при клиентите си и да предложете точни идеи, които бихте могли да изпълните за тях, това увеличава шансовете ви за кацане на сделката. Фактът, че вече имате установена връзка, помага за това, тъй като вече не е необходимо да доказвате, че сте способни да доставяте.

5. Искане за просрочено плащане

Този е малко труден. Говоренето за пари може да бъде стресиращо, особено ако сте креатив, който по-скоро няма нищо общо с финансовия елемент на бизнеса. Това е още по-уместно, когато става дума за проследяване на труден клиент, който е просрочен по тяхното плащане.

Първо и най-важното, ще искате да влезете в тази комуникация възможно най-любезно. Не подсказвайте, че клиентът е небрежен или не започвайте да отправяте заплахи. Вместо това продължете с предположението, че клиентът просто е забравил да плати. Дори ако има друга причина за тяхната престъпност, този подход по същество може да ги вини да извадят портфейла си:

Здравей [Име на клиента],

Исках да докосна база и да ви напомня за дължимото плащане на [дата по фактура]. Към момента не сме получили плащането ви. Можете ли да ни уведомите кога можем да очакваме да го получим, моля?

Най-добре е този тип последващи имейли да бъдат кратки и сладки. Не искате ключовото съобщение да бъде подминато. Плюс това, няма причина да се хвърляте в редица квалификатори. Просто им напомнете, че плащането се дължи – учтиво – често прави трика. Въпреки това, вие искате да им предоставите цялата необходима информация, като номер на фактура и имейла, на който първоначално е изпратена. Идеята е плащането да стане възможно най-лесно.

По същество можете да повторите този имейл толкова пъти, колкото сметнете за необходимо. Ако все пак не получите отговор, в крайна сметка може да се наложи да станете по-силни. Ето последващ имейл, който можете да изпратите, ако не отговорят на няколко съобщения като това по-горе:

Здравей [Име на клиента],

Все още не сме получили плащането ви за [име / описание на проекта]. Ще очакваме пълната сума на фактурата – [сума на плащане] – до [нова дата на плащане], или евентуално ще трябва да отнесем този въпрос към агенция за събиране.

Това е твърдо и ясно съобщение, което е подходящо за клиент, който едновременно не плаща и не отговаря. Подаването им на напомняне за сумата на плащането и нова дата на плащане най-накрая може да ги подтикне към действие.

Ако не, може да се наложи да намалите загубите си с този конкретен клиент и да считате това за учене. Разбира се, всъщност можете наемете агенция за събиране да проследим за вас – но затрудненията и таксите правят това по-малко желан вариант, освен ако дължимата сметка не е много голяма.

6. Последният имейл

Предишните последващи имейли са създадени, за да получат отговор, когато е възможно. Въпреки това, понякога клиентът просто затихва, въпреки вашите усилия.

Ако сте изпратили няколко съобщения до клиент и те просто не отговарят (и не ви дължат никакви пари), време е да изпратите последен последващ имейл. Може да изглежда така:

Здравей [Име на клиента],

Мина известно време, откакто се чухме от вас. На този етап трябва да приемем, че приоритетите ви са се променили или поемате бизнеса си в друга посока.

Моля, не се колебайте да се свържете в бъдеще, ако можем да бъдем от помощ!

Това съобщение изпълнява няколко неща. Това е любезно и разбиращо за едно, което показва, че не понасяте клиента без лоша воля поради липсата на реакция. Дори и да не се чувате от тях сега, ще искате да поддържате връзката на колкото се може по-положителна нота.

Нещо повече, ясно е, че се движите по този начин играе на клиента страх от изчезване (FOMO). Те трябва да признаят, че ако искат да продължат да се възползват от вашите услуги, ще трябва да действат бързо.

Накрая пояснихте, че сте отворени за бъдещи комуникации. Не е необичайно изведнъж да се чуеш от стар клиент месеци или години по линия, когато приоритетите и персоналът са се променили. Опаковането на имейла ви по този начин ви дава най-добрия възможен резултат от получаване на отговор.

заключение

За съжаление няма начин (все още!) Да достигнете до екрана на компютъра си и да накарате клиента да отговори на решаващо съобщение. Изпращането на внимателно изработен последващ имейл обаче може да доведе до резултатите, които търсите, като същевременно поддържа отношенията ви положително.

В тази статия ви запознахме с шест имейл скрипта, които можете да използвате, за да преследвате неотговорни клиенти:

 1. Последващи действия след подаване на предложение.
 2. Напомнете, че чакате отговор.
 3. Искане за нова работа.
 4. Докосваща основа след по-дълъг период от време.
 5. Искане за просрочено плащане.
 6. Последният имейл.

Случвало ли ви се е да успеете да накарате неотговарящ клиент да говори? Кажете ни какво направихте в секцията за коментари по-долу!

Не забравяйте да се присъедините към нашия крах курс за ускоряване на вашия сайт WordPress. С някои прости поправки можете да намалите времето за зареждане дори с 50-80%:

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Это интересно
  Adblock
  detector